MC Einar indtræder som ambassadør for Dansk Stammeforum

8. december 2022 | Pressemeddelelse

Når julen trænger sig på, fyldes æteren med julesange – ikke mindst den måske mest moderne klassiker af dem alle: Jul, det cool. De fleste kender den, de fleste kender nok også manden bag det der egentlig er en protestsang – den notorisk dygtige rapper MC Einar – men det er nok de færreste, der tænker på, at MC Einar er stammer. Når han altså ikke rapper. Han indtræder nu som ambassadør for Dansk Stammeforum.

MC Einar – der lyder det borgerlige navn Einar Enemark – har stammet siden han som treårig var ude for en ekstremt voldsom oplevelse i barndomshjemmet på Christianshavn. Og hans stammen har siddet dybt i ham siden.

 ”Min stammen gav mig som barn en brændende følelse af mindreværd,” siger han og fortæller, at han lukkede helt og aldeles ned efter chokket.

 ”Jeg sagde ikke en lyd i tre uger, og da jeg derefter lukkede munden op, ja, så stammede jeg. Også selv om der ikke havde været antydningen af stammen inden da. Jeg havde talt flydende og endda meget. Nu blev jeg indesluttet og præget af en slags socialangst,” siger Einar, hvis stammen ikke har forladt ham.

Konstant på vagt

”Jeg er stadig konstant på vagt over for, om jeg kan fuldføre næste sætning, og jeg bliver stadig utrolig vred på mig selv, når jeg går i stå,” siger han og peger på, at han både som barn og nu kan køre træt efter at have været sammen med andre mennesker. ”Det kan simpelthen være for anstrengende.”

 For MC Einar er der ikke tvivl om, at omgivelsernes reaktion på hans stammen også har spillet ind på det negative reaktionsmønster, og han har som voksen i interviews og med udgivelsen af selvbiografien ”Manden, der var Einar” i 2011 bidraget til at bryde det tabu, der omgærder stammen.

 

Der skal gøres mere

Men der skal gøres mere, erkender han, hvorfor han har sagt ja til at være ambassadør for Dansk Stammeforum.

 ”Jeg har mærket på min egen krop, at stammen kan lukke af for mine muligheder. Men jeg ved også, at du kan få hjælp, som kan hjælpe dig. Det gør Dansk Stammeforum noget ved, og jeg har derfor sagt ja til at være ambassadør for dem,” siger han, der på trods af sin stammen alligevel for evigt har forandret vores jul med decembers måske mest spillede julesang, ”Jul, det cool.”

Forperson i Dansk Stammeforum, Adam Estrup, glæder sig over, at MC Einar med sit ambassadørskab bidrager til at sætte fokus på stammen som handicapområde.

 ”Med MC Einar som ambassadør for Dansk Stammeforum fortsætter vi med at styrke arbejdet med at nedbryde de tabuer og den skam, der kan omgærde stammen,” siger Adam Estrup.

— Nyeste blogindlæg

Mig og Solsikkesnoren

Mig og Solsikkesnoren

Skrevet Af Hanne Høgh Larsen, Dansk Stammeforum. _________________________________ Tænk hvis solsikkesnoren var opfundet, da jeg var barn, så kunne jeg dengang havde haft gavn af den. Jeg har stammet før jeg kom i skole. Til sommer er det 50 år...

Caspian har fået hjælp til sin stammen

Caspian har fået hjælp til sin stammen

Skrevet Af Erling Jensen, Dansk Stammeforum. _________________________________ Familie i Lyngby har fået hjælp af Dansk Stammeforum. Mor og far, Hui og Ali, stammer, og Caspian på 11 år har også sine problemer. ”Jeg stammede meget, da jeg var fra...

Fup & svindel i guldsmedenes gade

Fup & svindel i guldsmedenes gade

Skrevet af Jørn Christian Hjøllund Christiansen. _________________________________ Mit navn er Jørn og er født i den sidste halvdel af 2. verdenskrig. Jeg blev registreret som stammer, da jeg kom i skole i Nykøbing Mors. På et tidspunkt fik jeg...