Caspian har fået hjælp til sin stammen

4. marts 2024 | Artikel

Skrevet Af Erling Jensen, Dansk Stammeforum.

_________________________________

Familie i Lyngby har fået hjælp af Dansk Stammeforum. Mor og far, Hui og Ali, stammer, og Caspian på 11 år har også sine problemer.

”Jeg stammede meget, da jeg var fra 7-11 år, og jeg stammer stadig, hvis jeg ikke koncentrerer mig, mens jeg taler. Jeg har gennem årene udviklet nogle teknikker, så min stammen kan blive skjult, mens jeg kan mærke, at det er ved at komme frem,” fortæller Hui.

Hun kommer fra Kina, mens hendes mand, Ali, er fra Iran. De har to drenge, Caspian på 11 år og Kian på 9. Begge forældre og Caspian stammer.

”Da jeg var barn i 1980’erne, og de tidligere 90’ere var Kina stadig ret fattig. Jeg voksede op i en lille landsby i den sydlige del Kina, hvor lægehjælp samt psykiatriskhjælp var meget begrænset. Jeg fik overhovedet ikke noget hjælp til min stammen som barn, og jeg besluttede som teenager at tage mig sammen for at øve min snak. Jeg var heldig, at det gik godt,” fortæller Hui.
Hui peger på, at Kina i dag er bedre og mere udviklet på dette område, men også, at alle slags læge-, psykiatrisk hjælp i Kina ofte er kostbart. Folk er nødt til at betale selv,” fortæller Hui videre. Hun mener dog, at der i dag findes færre, som lider stammen i dag end før.

Familien bor i dag i Lyngby. Ali flygtede til Danmark fra Iran i år 2000, og Hui flygtede fra Kina i 2011. Sønnen Caspian taler både med gentagelser og har blokeringer. Man kan tydeligt høre, at han har svært ved at tale flydende eller forståeligt. Caspian taler dansk, engelsk og kinesisk, og han stammer på alle tre sprog. Han viser meget tydeligt blokeringer, når han skal sige ord, der begynder med B, G, K, og gentagelse ved ord, der begynder med B og S.

Ali stammer også. Da han var 20-22 år, blev han som politisk fange i Iran tortureret, hvilket medførte, at han begyndte at stamme. De første seks måneder efter fangenskabet kunne han overhovedet ikke sige et ord. I dag efter 30 år har han stadig et seriøst problem med at tale flydende uden at stamme. Ali har det sværest, når han taler i telefon eller er sammen med fremmede mennesker. Han har ikke fået nogen hjælp til sin stammen.

”Da Caspian gik i 1.-3. klasse, snakkede vi med hans daværende lærer ved hver eneste skole-hjem-samtale, da vi syntes, at Caspian stammede. Men lærerne mente, at Caspians stammen ikke var så alvorlig. Vi syntes dog, at vi var nødt til at sørge for akut hjælp. Da Caspian er et flere-sproget barn, vil hans stammen muligvis blive værre med tiden, og skolen syntes, at vi skulle vente, til han kom i 5. klasse, hvor han da var så gammel, at han kunne lære at tale med teknikker. Ved skole-hjem-samtalerne, da Caspian gik i 4. klasse, insisterede vi dog på, at Caspian skulle have hjælp. Men der gik ret lang tid, og der blev skrevet mange e-mailer, før vi fik tilbudt et møde med en logopæd fra Lyngby Kommune,” fortæller Hui videre.

Caspian går nu i 5. klasse. Først i Lindegårdskolen, og senere i Trongårdskolen, hvor han begyndte i oktober 2023 på grund af dårlig trivsel det første sted.

”Vi har søgt hjælp af Lyngby Kommune siden Caspian var i børnehaven, da vi kunne høre, at Caspian stammede, mere ved gentagelser. Vi var bekymret og derfor snakkede derfor med pædagogen. Efter ikke så lang tid, blev vi kontaktet af talepædagogen, og der blev lavet en gennemgående evaluering på Caspian. Resultatet og konklusionen var, at der er mange drenge, der som Caspian taler med gentagelser, men det peger ikke på “ægte stammen”, og denne “stammen” kommer højt sandsynligvis til at forsvinde. Der er almindeligt for mange drenge,” fortæller Hui.

 

Caspian.

Caspians gamle klasse i Lindegårdsskolen tog ret godt imod ham, men han blev drillet nogle gange på grund af, at han stammede i skolen. Caspian er ikke en dreng, som snakker meget.

”Han er ret genert, og jeg er helt sikker på, at det er på grund af hans stammen eller hans egen personlighed, eller begge dele. Da Caspian startede i Trongårdskolen, var han åben ned at fortælle kammeraterne, at han havde problemet med at stamme, men blev i starten drillet,” siger Hui.

Nu har han det godt med kammeraterne, men Caspian har aldrig været så god eller populær til det sociale i skolen. Han har ikke haft så mange venner, og han plejer kun at lege med et par bestemte drenge.

”Han har det ekstremt svært ved Small Talk, hvilket jeg vurderer skyldes hans stammen samt personlighed,” fortæller Hui videre.

Møde med logopæd sidste år

Familien fik i oktober 2023 tilbudt et møde med logopæden samt skolelærerne, men blev ret skuffede, da de blev fortalt af logopæden, at kommunen har skåret ned på Logopæd-afdelingen på grund af besparelser. Derfor mangler der i kommunen ekspertiser i stammeområdet. Caspian fik herved ikke et forløb, som de havde forventet.

”En måned senere, fik jeg e-mail fra logopæden, at hvis vi ønskede at læse mere om stammen eller indgå i et fællesskab med andre familier, eller børn der stammer, kunne vi evt. kigge på Dansk Stammeforums hjemmeside eller Stammeforeningens hjemmeside. Men en konkret handlingsplan har vi ikke fået,” fortæller Hui.

 

Hjælp af Dansk Stammeforum

Hui skrev til begge foreninger.

”Det er herved, at jeg kom til at kende Inge Brink Hansen fra Dansk Stammeforum. Inge har været meget sød. Hun har ringet til Lyngby Kommune, og haft en snak med nogen relevante personer, og hun er kommet hjem til os og fremvist nogle gode teknikker til at forbedre flow snak,” glæder Hui sig over.

”Efter lang ventetid med flere e-mails har Inge kontaktet Lyngby kommunes Logopæder, hvilket på en måde har været til stor hjælp. I januar dette år, fik Caspian tilbudt om et forløb. Han har deltaget i to undervisninger, og jeg kan tydeligt mærke, at han har fået fremskridt. Vi er meget glade for det,” siger Hui.

 

Caspian elsker sport

Caspian startede i Taekwondo Klub da han var fem år, og han har Junior Sort Bælt i dag. For halvanden år siden begynde han at spille i en fodboldklub. Han elsker at dyrke sport.

 


Caspian og lillebror Kian.

— Nyeste blogindlæg

Mig og Solsikkesnoren

Mig og Solsikkesnoren

Skrevet Af Hanne Høgh Larsen, Dansk Stammeforum. _________________________________ Tænk hvis solsikkesnoren var opfundet, da jeg var barn, så kunne jeg dengang havde haft gavn af den. Jeg har stammet før jeg kom i skole. Til sommer er det 50 år...

Fup & svindel i guldsmedenes gade

Fup & svindel i guldsmedenes gade

Skrevet af Jørn Christian Hjøllund Christiansen. _________________________________ Mit navn er Jørn og er født i den sidste halvdel af 2. verdenskrig. Jeg blev registreret som stammer, da jeg kom i skole i Nykøbing Mors. På et tidspunkt fik jeg...