Bertel Haarder indtræder som ambassadør for Dansk Stammeforum
Foto af Steen Brogaard
En af dansk politiks mest fremtrædende skikkelser gennem årtier, Bertel Geismar Haarder, indtræder som ambassadør for Dansk Stammeforum. Han har stammet siden han var dreng – og finder stadig verbale smutveje, når stammen trænger sig på.
Bertel Haarder har stammet hele livet. Hans stammen har dog ikke forhindret ham i at sætte et ekstraordinært solidt aftryk i dansk politik. Som folketingsmedlem og ikke mindst som minister i en lang række regeringer. Og så har hans stammen måske også, siger han selv, bidraget til at skærpe hans sproglige sans.
”Sommetider er det sådan, at man bliver ekstra god til det, man ikke kan. Det tror jeg gælder for mig og min stammen. Jeg var den eneste af seks søskende, der stammede, men til gengæld også den eneste, der har tilbragt et helt liv med at snakke,” siger Bertel Haarder.
Bertel Haarder er født i 1944 i sønderjyske Rønshoved som børneflokkens næstyngste. Han blev uddannet cand.scient.pol og arbejdede som lærer og seminarieadjunkt, indtil han i 1973 blev valgt til Folketinget første gang. Han har været minister flere gange og er den, der siden Systemskiftet i 1901 har siddet længst som sådan. Bertel Harder genopstillede ikke ved seneste folketingsvalg.
Stammer stadigvæk
Bertel Haarder stammer stadig, men der skal et trænet øre til at høre det.
”Helt centralt er selvfølgelig, at det ikke er nogen skam at stamme. Men vi må også sande, at man alt andet lige kommer bedre igennem med sine budskaber med mere flydende tale. I mit tilfælde betyder det, at jeg finder veje uden om, når der er ord, jeg kan mærke, jeg får svært ved at starte på. Sådan har jeg det stadig. Min stammen er der endnu,” fortæller Bertel Haarder.
Stammen har ikke lagt Bertel Haarder særlige hindringer i vejen, men han ved også, at det langt fra er tilfældet for mange andre. Og at det kræver en indsats at få taget livtag med stammen som talehandicap.
Vigtigt arbejde
”Der er ikke tvivl om, at stammen kan være begrænsende for nogle menneskers livsudfoldelse. Til gengæld ved vi også, at stammen kan afhjælpes med den rette indsats. Det har Dansk Stammeforum sat sig for at gøre noget ved for alvor, hvorfor jeg har sagt ja til at være ambassadør for foreningen. Det er et yderst vigtigt arbejde,” understreger Bertel Haarder.
Forperson i Dansk Stammeforum, Adam Estrup, glæder sig over, at Bertel Haarder med sit ambassadørskab bidrager til at sætte fokus på stammen som handicapområde.
”Med Bertel Haarder som ambassadør for Dansk Stammeforum har vi fået et stort og vigtigt rygstød i arbejdet med at nedbryde de tabuer og den skam, der kan omgærde stammen,” siger Adam Estrup.