Løbsk tale – en del af Dansk Stammeforum
Af Erling Jensen, Dansk Stammeforum.
_________________________________
Pia Larsen har altid snakket hurtigt, og kan egentlig ikke mindes en tid, hvor hun ikke var bevidst om, at hun snakkede hurtigere end andre. Pia fortæller, at hun har haft mange mislykkede forsøg på at stoppe talen, da hun før troede, at det handlede om fokus på talen.
– Min hjemmestrikkede måde at håndtere forstyrrelsen på er at stoppe alt unødvendig information, som kommer ind. Jeg skal lynhurtig sortere, hvad der skal gemmes, og hvad der ikke skal. Når det lykkes, er min tale og vejrtrækning helt normal.
Jeg spiser ikke længere ord, men min tydelige tale er et resultat efter 17 år i Norge, hvor jeg både arbejdede og studerede, og var nødsaget til at tale tydeligt, hvis jeg ville forstås. I november 2017 hørte jeg om løbsk tale for første gang, da en person som var kendt med taleflow-forstyrrelsen, gjorde mig opmærksom på, at jeg nok var udfordret med denne, fortæller Pia videre.
Når jeg bruger meget energi på at stoppe information, som kommer lynhurtigt under samtaler, bruger jeg ingen energi, eller fokus, på at tale korrekt. For mig handler det om et skarpt fokus på at holde styr på den information, som kommer ind. Stoppe alt det, som ikke er relevant, og gemme på det som er. Gemme i den forstand, at det ikke behøver at blive sagt, i samme øjeblik som det rammer tankerne. Talen justeres her automatisk i tempo med dette.
Hvis jeg fokuserer på at tale langsom, lyder jeg som en robot.
Jeg mærker det på mit åndedræt, og min puls, når talen begynder at stikke af, og jeg skal her reagere straks.
Undervisning hos Marc Egede
Pia bor i Haderslev og er her i efteråret begyndt at få undervisning af Marc Egede, der er logopæd hos CSK i Haderslev.
Pia fortæller, at det væsentlige er vejrtrækningsøvelser, hvor åndedrættet kommer helt ned i mellemgulvet. Der skal være 90 % fokus på vejrtrækningen. Man skal ikke stjæle ord fra andre, det er man tilbøjelig til med løbsk tale. Når hun taler sammen med andre, og er til stede, skal hun holde øje med øjenkontakten og dermed forstå, at hun lige skal høre efter og ikke bare tale løs. Jeg behøver ikke at holde øjenkontakt, men jeg aflæser reaktionen på personen/personernes kropssprog, for at se om samtalen begynder at blive slidsom, fortæller Pia.
Da hun boede i Norge, har Pia prøvet tilsvarende øvelser, og hun er nu meget motiveret for at træne øvelserne.
– Jeg har ikke ADHD, og jeg kan sidde i timer og stadig have fokus i tillæg til at være meget struktureret og ryddelig. Koncentrationen er det væsentlige problem ved ADHD. Tidligere har jeg talt meget hurtigere og kunne blive noget svimmel på grund af den hurtige tale, da jeg havde koncentreret mig så meget. Ikke pga. koncentration, men fordi jeg ikke fik nok ilt til hjernen.
Når jeg sidder alene og føler mig begejstret, kan jeg få højere puls, fortæller Pia.
Fik ikke hjælp i skolen
– Jeg snakkede meget i skolen, og fik ikke gode karakterer. Lavede aldrig lektier, men trivedes godt socialt i skolen. Mindes ikke fravær, måske et par sjældne gange hvor jeg var syg.
Pia leger cowboy.
Nej, jeg fik ingen hjælp og fik ingen logopædisk hjælp. Jeg var bare hende, som snakkede ørene af folk, i højt tempo. Jeg blev undersøgt, om jeg var et damp-barn (det var i 70´erne), men det var jeg ikke. Skolen og lærerne er dog undskyldt, de vidste med stor sandsynlighed ikke at det at tale hurtigt var en taleflow-forstyrrelse, det vidste mine forældre jo heller ikke.
Den første uddannelse jeg tog efter folkeskolen, var tekstiltekniker.
Jeg har tjekket mine karakterkort, og ser at jeg har fået mit første 13-tal, da det var undervisning og opgaver, som interesserede mig.
Det gælder sikker for folk flest, men jeg er meget sort/hvid, og har svært ved at generere en interesse for noget, som ikke interesserer mig, og samtidig fordyber jeg mig ned til de små detaljer, i det som har interesse. Det er enten eller for mig, 100% eller ingenting.
Kunst og film studerede jeg i Norge, og her fokuserede jeg som nævnt meget på talen.
En anden ting med kunst og film er at man taler med visuelle værk, hvilket jeg trives meget med.
Jeg har ikke arbejdet som filminstruktør, men arbejdet i andre roller ifm. filmproduktion, da min interesse alt var for manuskriptskrivning, som nu har udviklet sig til litteratur.
Kan ikke mindes, at der har være udfordringer i forbindelse med mine studier, men dette er også miljøer, specielt kunst og film, hvor der er plads til en bred vifte af personligheder, så her passer man let ind. Uanset hvem man er. (Særheder er en fordel her).
Jeg kan ikke komme på nogen i familien, som snakker lige så hurtigt som mig, bortset fra min niece, hun kan virkelig også tage fart. Det er dog ikke i daglig tale, kun når hun bliver meget begejstret. Det skal lige nævnes at hendes far, min bror, er på vej i ADHD-udredning.
Pia da hun var au pair i Storbritannien.
Min løbske tale har ikke givet sociale udfordringer, ikke hvad jeg har mærket i hvert fald.
Ja, jeg har gennemført mange, specielt kreative, projekter.
Et projekt skal dog være samfundsrelevant for at interessere mig. Elsker at bygge bro mellem Kultur og Trivsel.
Ja, jeg har altid haft meget gå på mod, og haft flere projekter i gang på samme tid.
Som ung drømte jeg om at blive skuespiller, men fandt hurtigt ud af at jeg var bedre stillet bag i kullissen frem for foran. Jeg elsker at puste liv i nye ting, lige fra en karakter til en historie, til en visuel udsmykning som taler sit eget sprog, hvor publikum danner sit helt eget indtryk.
Jeg har ikke behov for at være synlig. Det at skulle holde foredrag er helt nyt for mig, men en udfordring, som jeg er klar til, da det er på tide, at vi i Danmark bliver kendt med løbsk tale.
Den anslås, at der er ca. 50.000, der stammer og omkring 75.000 har løbsk tale.
Den lille Pia med briller.
Den lille Pia danser om juletræet i 1973.
FAKTA om Pia Larsen
Pia Larsen er 53 år og bor i Haderslev.
Mail: pl@denlilleforfatter.dk
Adresse.: Gravene 12, 1. sal, 6100 Haderslev.
Medlemskab: Dansk Forfatterforening og Dansk Stammeforum.
Aktiviteter:
Bøger / udsmykning
Web: denlilleforfatter.dk, zeppiballon.dk, Sommerfugleeffekten.com